Csokoládé szuflé,Csokiszuflé :
Hozzávalók:
- 2,2 dl tej
- 20 g vaj (evvel kenjük ki a formákat is)
- 20 g liszt
- 20 dkg étcsokoládé (magas kakaó tartalommal)
- 3 db tojás sárgája
- 4 db tojás fehérje
- 20 g cukor (evvel szórjuk meg a formákat is)
- pici só
Elkészítés:
A szuflé formákat alaposan vajazzuk ki, rakjuk be a hűtőbe.
A sütőt melegítsük fel 190 fokra.
A lisztet dolgozzuk el alaposan a vajjal.(kicsit hagyjunk még a vajból mert kétszer kenjük át a szuflét)
A tejet rakjuk fel melegedni mehet hozzá a cukor (kicsit hagyjunk a formákhoz is majd) csipet só.
Felforraljuk miközben folyamatosan kevergetjük mehet hozzá a lisztes vaj 1-2 perc alatt besűrítjük.
Levesszük a tűzről hozzáadjuk az étcsokoládét amit kicsit összetörtünk összekeverjük, a melegtől elolvad a csokoládé,amikor felolvadt teljesen hozzáadjuk a tojás sárgákat összedolgozzuk kicsit félre tesszük hűlni.
Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk, és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból. A felesleges cukrot kiönthetjük a formákból!
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk.
Óvatosan, ne törjük össze a habot!
A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formákba.
Az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formából legalább 4-5 cm-re kiemelkedik a szuflé, ez kb. 15-20 perc.
Ne nyitogassuk a sütőt közben.
A tetejére kicsi porcukor és melegen tálaljuk!
Jó étvágyat!